ZONNEPANELEN

Zo selecteren wij onze producten.

Zonnepanelen, wat zijn dat eigenlijk?

Een zonnepaneel (of fotovoltaïsch paneel) zet met behulp van fotovoltaïsche cellen een deel van de fotonen uit het zonlicht om in elektriciteit. Zonnecellen zijn meestal gemaakt van silicium. Dat silicium bestaat uit twee lagen. Onder invloed van licht wordt elektrische spanning opgewekt tussen de lagen.

Uit meer dan 1000 soorten kiezen wij 3 type.

De 3 panelen die wij aanbieden hebben ieder een kwaliteit die er uit springt. Zo bieden wij altijd een paneel dat past bij jouw dak.

N

POWER

Wil je het hoogste vermogen, dan hebben wij een premium paneel met veel Wattpiek. Dit gebruiken we ook op daken met beperkte ruimte.

N

ALLROUND

Het meest gekozen paneel heeft de ideale mix van kracht, esthetiek en prijs. Het is het paneel wat je op de foto ziet. Full black, oersterk en met een goede prijs dus.

N

GOEDKOOP

Voor grote daken wijken we uit naar een paneel met minder garanties, maar een aantrekkelijke prijs. Je levert dan in op garantie, maar de prijs per wattpiek wordt lager.

Wat doet een omvormer?

De omvormer is het hart van de installatie. Het zorgt ervoor dat energie van de zon (gelijkstroom) wordt omgevormd tot bruikbare elektriciteit (wisselstroom) voor in jouw woning. De data van jouw opbrengst lees je gemakkelijk uit je een appje. Zo zie je zelf hoeveel je opwekt.

Er zijn 2 soorten omvormers.

De naam zegt het al; de omvormer zet je stroom om, maar hoe ze dat doen dat verschilt. Hieronder zetten we uiteen waar je op moet letten.

M

SERIE GESCHAKELD

Bij het minder functioneren van één paneel, door bijvoorbeeld schaduw of minder zon, gaat dat ten koste van alle andere panelen. Dit noemen wij ook wel ‘het kerstboom-effect’, doet één lampje het niet, dan doen alle lampjes het niet. Een serieel systeem is goedkoop, maar gaat dus ten koste van je opbrengst. 

N

PARALLEL GESCHAKELD

Bij een parallelschakeling worden de zonnepanelen niet achter elkaar (zoals bij serie) maar naast elkaar aangesloten. De plussen op de plussen en de minnen op de minnen. Elk paneel werkt individueel en heeft dus nooit last van een ander paneel dat minder presteert, door bijvoorbeeld schaduw.

Wat gebeurt er in huis?

De zonnepanelen komen natuurlijk op het dak, maar er gebeurt ook wat binnenshuis. We hebben een omvormer, bekabeling en de meterkast.    

L

OMVORMER

In het geval van een externe omvormer dan wordt het kastje geplaatst bovenin de woning, vlak bij het dak. Dat is om spanningsverlies tegen te gaan. Zelf werken wij (bijna) altijd met een parallel schakeling waardoor de omvormer niet nodig is. Dan plaatsen we dus niets in huis.

L

BEKABELING

Vanaf het dak gaat er een kabel naar de omvormer (nogmaals indien er een omvormer wordt gebruikt). Vanaf de omvormer gaat er een kabel direct naar de meterkast. De bekabeling wordt te allen tijde netjes weggewerkt zodat je er niets van ziet. 

L

METERKAST

Via een groepenkast wordt de omvormer aangesloten op een vrije groep, zonder tussenkomst van verbruikers. Alle apparaten en kabels zijn op deze manier goed beveiligd tegen overbelasting. Is er geen vrije groep? Dan maken we die kosteloos. 

Waar gaat de stroom naar toe?

De zonnestroom die je opwekt wordt direct gebruikt in huis, maar er gebeurt wat anders als je niet thuis bent of bijvoorbeeld op vakantie. Die stroom moet ergens naar toe.    

SALDEREN

Op je energierekening staat hoeveel stroom je hebt afgenomen van je leverancier. Daarvan wordt de energie die je het hele jaar hebt opgewekt een op een afgetrokken. Deze aftreksom noemen we salderen. Salderen is alleen mogelijk wanneer je beschikt over een geschikte elektriciteitsmeter.

SLIMME METER

Om te kunnen salderen moet je meter registreren hoeveel je levert aan het net en hoeveel je afneemt van het net. De netbeheerder is verplicht om ervoor te zorgen dat je daarvoor een geschikte meter hebt. Als je meter niet geschikt is, wordt er een nieuwe meter aangevraagd. Je oude meter wordt dan vervangen.

 

KLANTENSERVICE

Voor vragen of opmerkingen kun je contact opnemen met onze klantenservice via:

026 – 23 40 077

planning@zelfbesparen.nl

We nemen binnen 48 uur contact op.

Bezoekadres

Mollevite 4
6931KG Westervoort

OPENINGSTIJDEN

Wij zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen van 09:00 tot 17:00 uur.

Buiten deze tijden, op zondagen en op officieel erkende feestdagen kun je ons een mail sturen.

KvK: 83328831