KENNISBANK

Zelf Besparen heeft een online kennisbank opgesteld met alle informatie omtrent zonnepanelen. Zo vind jij in een oogopslag alle onderwerpen terug.

Nog vragen? Neem dan contact met ons op. Middels een persoonlijk gesprek met een van onze adviseurs bespreek je samen alle vragen, twijfels en mogelijkheden. Gewoon bij jou thuis.

Selecteer een categorie:

PANELEN

GARANTIES

INSTALLATIE

OMVORMER

FINANCIEEL

ZONNEPANELEN

Klik op een vraag voor het antwoord

Hoe werkt een zonnepaneel?

Steeds meer mensen kiezen voor de overstap op zonnestroom en helpen daarmee de aarde te vergroenen. Een zonnepaneel (of fotovoltaïsch paneel) zet met behulp van fotovoltaïsche cellen een deel van de fotonen uit het zonlicht om in elektriciteit. Zonnecellen zijn meestal gemaakt van silicium. Dat silicium bestaat uit twee lagen. Onder invloed van licht wordt elektrische spanning opgewekt tussen de lagen.

 

 

 

Wat is het verschil tussen poly- en monokristallijn?

Het grootste verschil tussen de poly- en monokristallijne panelen is de efficiëntie. De zwarte monokristallijne panelen halen meer opbrengst vanuit zonnestralen dan de blauwe polykristallijne panelen.

Dat is ook één van de redenen dat wij gekozen hebben voor monokristallijne zonnepanelen.

Een andere reden is het verschil in de garantie. Zo heeft een blauwe polykristallijn paneel een lagere levensduur dan de mat zwarte monokristallijn paneel. Wij kiezen voor kwaliteit en willen ontzorgen met een lange levensduur van de zonnepanelen.

Worden panelen gerecycled?

Recyclen is helemaal van deze tijd, en goed ook. Recyclen betekent meehelpen aan het groener maken van de aarde.  Zonnepanelen bevatten goed recyclebare materialen. Maar hoe wordt een zonnepaneel nou gerecycled?

Oude zonnepanelen kunnen worden gerecycled bij een milieustraat in de buurt. Daarnaast zijn een groot aantal zonnepanelen producenten lid van PV Cycle. PV Cycle is een Europese non-profit organisatie die gespecialiseerd is in de recycling van zonnepanelen, batterijen en omvormers. Deze stichting houdt zich bezig met het milieuvriendelijk verwerken van oude zonnepanelen en omvormers.

Hoe worden zonnepanelen gerecycled? Dit wordt gedaan door alle bruikbare onderdelen te scheiden. Dit bevat 96% van het volledige paneel wat uiteindelijk hergebruikt wordt.

Wat gebeurd er als ik ga verhuizen?

Geen probleem! De garanties verlenen wij eigenlijk aan het dak. Dat wil zeggen dat je alle garanties kunt overdragen aan de nieuwe bewoner. 

Een enkel keertje verplaatsen we het hele systeem naar een nieuw adres, maar dan moet dat net zo geschikt zijn. 

Waarom kiezen voor zonnepanelen?

Er zijn meer dan 50 energieleveranciers, maar toch stijgen de prijzen, hoe kan dat? De allerbeste manier om te zorgen dat je energietarief niet stijgt is om het zelf op te wekken.

Zelf Besparen biedt consumenten en bedrijven een totaal pakket zodat je geheel onafhankelijk je eigen stroom gaat produceren zonder dat je ergens naar om hoeft te kijken.

Hoe vervuilend is het produceren van zonnepanelen?

Zonder zonnepanelen gebruik je veel grijze stroom en produceer je veel CO2-uitstoot. De kans is groot dat die stroom afkomstig is van fossiele brandstoffen. Dit heeft uiteraard negatieve gevolgen voor het klimaat.

Bij gebruik van zonnepanelen wek je groene stroom op. Groene stroom houdt in: de stroom wordt opgewekt vanuit duurzame energiebronnen.

Welke zonnepanelen hebben jullie?

Uit meer dan 1000 soorten kiezen wij 3 soorten. De 3 panelen die wij aanbieden hebben ieder een kwaliteit die er uit springt. Zo bieden wij altijd een paneel dat past bij jouw dak.

POWER

Wil je het hoogste vermogen, dan hebben wij een premium paneel met veel Wattpiek. Dit gebruiken we ook op daken met beperkte ruimte.

ALLROUND

Het meest gekozen paneel heeft de ideale mix van kracht, esthetiek en prijs. Het is het paneel wat je op de foto ziet. Full black, oersterk en met een goede prijs dus.

GOEDKOOP

Voor grote daken wijken we uit naar een paneel met minder garanties, maar een aantrekkelijke prijs. Je levert dan in op garantie, maar de prijs per wattpiek wordt lager.

Moet ik zonnepanelen schoonmaken?

Zonnepanelen hebben geen onderhoud nodig. Dat komt omdat het systeem al een mooi glad geheel is zonder bewegende en/of uitstekende onderdelen. Zonnepanelen worden niet vies worden. Dit komt door de hellingshoek, want de panelen worden altijd schuin gelegd, en door het materiaal, namelijk gewalsd glas. Bij elke regenbui zullen de panelen dus automatisch schoongespoeld worden.

Hoe weet ik welk paneel het beste bij mijn situatie past?

Daar zijn wij voor. Onze adviseurs en dakontwerpers weten precies wat het beste is voor jouw dak. Tijdens ons advies gesprek lichten we dit gesprek uitgebreid toe en zo komen we samen tot de juiste keuze. Soms is het bijvoorbeeld een kwestie van voorkeur op basis van esthetiek.

Maakt het uit bij welke energieleverancier ik aangesloten ben?

Zonnepanelen kun je altijd nemen ongeacht je energieleverancier. Wel kan het zo zijn dat de ene leverancier wat meer geeft voor teveel opgewekte kWh (boven je eigen verbruik), onze adviseurs kunnen je hier meer over vertellen. 

OMVORMERS

Klik op een vraag voor het antwoord

Wat doet een omvormer?

Naast zonnepanelen heb je een omvormer nodig. Zonnepanelen wekken door zonnestralen zonnestroom op, dit noemen we gelijkstroom (DC). Een omvormer zorgt dat energie van de zon omgezet wordt in bruikbare stroom voor al je elektrische apparaten. De stroom die we nodig hebben is wisselstroom (AC).

Bij elk zonnepaneel hoort een bijpassende omvormer. Bij het berekenen van het beste systeem voor jou dak, houden wij rekening met:

1. Het totale vermogen van de zonnepanelen

2. De ligging van de zonnepanelen

3. Schaduwval op één van de zonnepanelen

De regel is: hoe meer zonnepanelen, hoe hoger het vermogen van de omvormer moet zijn. Welke omvormer jij nodig hebt bepalen wij, daar hoef je dus niet naar om te kijken. 

Waar wordt een omvormer geplaatst?

De omvormer kan het beste worden opgehangen op een plek die niet al te stoffig is en waar de omvormer zijn warmte goed kwijt kan. Vaak is dat de zolder. 

Ook werken wij veel met systemen waarbij de omvormers op het dak (achter het paneel) zitten. In dat geval heb je helemaal geen kastje meer in huis. 

Wat is het verschil tussen serie- en parallelschakeling?

De naam zegt het al; de omvormer zet je stroom om, maar hoe ze dat doen dat verschilt. Hieronder zetten we uiteen waar je op moet letten.

SERIE GESCHAKELD

Bij het minder functioneren van één paneel, door bijvoorbeeld schaduw of minder zon, gaat dat ten koste van alle andere panelen. Dit noemen wij ook wel ‘het kerstboom-effect’, doet één lampje het niet, dan doen alle lampjes het niet. Een serieel systeem is goedkoop, maar gaat dus ten koste van je opbrengst.

PARALLEL GESCHAKELD

Bij een parallelschakeling worden de zonnepanelen niet achter elkaar (zoals bij serie) maar naast elkaar aangesloten. De plussen op de plussen en de minnen op de minnen. Elk paneel werkt individueel en heeft dus nooit last van een ander paneel dat minder presteert, door bijvoorbeeld schaduw.

Hoe groot is een omvormer?

De omvormer is een kastje van omgeveer 20 x 40 afhankelijk van de grote van het systeem. 

INSTALLATIE

Klik op een vraag voor het antwoord

Wat is een technische schouw?

Voordat we de zonnepanelen plaatsen, maken wij een dakontwerp op maat. Een dakontwerp geeft weer hoeveel panelen er maximaal op het dak geïnstalleerd kunnen worden. Dit is voor jou een indicatie wat mogelijk is. Ook houden wij rekening met het maximaal vermogen van onze panelen. Bij het maken van een dakontwerp gebruiken wij de allernieuwste software. Stel dat je van plan bent een dakkapel te plaatsen, dan zien wij die natuurlijk niet op de satellietbeelden. Juist daarom doen wij altijd een technische schouw.

De technische schouw wordt uitgevoerd door een installateur. Er wordt gekeken naar de ligging van het dak en gecontroleerd hoeveel panelen er op het dak geplaatst kunnen worden. Voor de schouw ontvangt de installateur het dakontwerp. Aan de hand van het ontwerp berekent de installateur of het overeenkomt met de huidige situatie.

Wanneer de technische schouw goedgekeurd is, worden de zonnepanelen geïnstalleerd.

Hoe leggen jullie de kabels?

Het kabeltraject wordt bij de schouw voorafgaande de installatie besproken. De installateur bekijkt samen met jou wat de beste oplossing is, zowel technisch als esthetisch.

Eerst wordt bekeken of er loze leidingen gebruikt kunnen worden. Als dit niet kan, wordt een weg besproken binnen door de woning of buiten langs de gevel (bijvoorbeeld achter een regenpijp). We vinden altijd een oplossing. 

Slecht weer op de installatie dag, wat nu?

Veiligheid staat voorop. Bij teveel wind of regen wordt de installatiedatum verplaatst. Dat is natuurlijk overmacht en daar rekenen we dan ook geen kosten voor. 

Hoe lang duurt de installatie?

Dit is dé dag waar je naar uitkijkt als je kiest voor zonnepanelen! Na plaatsing van de panelen kan jij beginnen met profiteren van je eigen opgewekte zonne-energie.

Het installeren van het zonnepanelensysteem duurt ongeveer een dagdeel. In goed overleg bespreken wij samen met jou een moment voor de installatie.

Wanneer de panelen netjes op het dak bevestigd zijn, zal de installateur het systeem binnenshuis aansluiten op het energienetwerk. Dit vindt plaats in de meterkast. Het is belangrijk dat de installateur binnen en buiten de ruimte heeft om zijn werkzaamheden goed uit te voeren.

Heb ik een slimme meter nodig?

Met een slimme meter is het niet nodig om meterstanden meer door te geven. De netbeheerder kan dit namelijk direct aflezen voor uw eindafrekening. Wanneer je over zonnepanelen beschikt, registreert een slimme meter ook direct de energie die teruggeleverd wordt aan het net. De slimme meter is nodig om het systeem goed te kunnen monitoren.

Wat kost de installatie?

Bij Zelf Besparen rekenen we altijd een totaal prijs inclusief alles van A tot Z, ook de installatie dus. Zo weet je vooraf precies waar je aan toe bent.

Ik wil mijn oude zonnepanelen vervangen, kan dat?

Dat kan absoluut! Met onze service verwijderen wij ook oude zonnepanelen zonder meerprijs. Deze worden tevens netjes gerecycled. 

FINANCIEN

Klik op een vraag voor het antwoord

Krijg ik de BTW terug?

Op dit moment is er een regeling dat ook particulieren BTW terug kunnen vorderen van de investering van een zonnestroom installatie. De regeling is in 2020 gewijzigd en daardoor ingewikkelder geworden met veel uitzonderingen. De BTW teruggave bij de Belastingdienst geregeld krijgen gaat daarom vaak fout. Wij ontzorgen je ook hierin. Na de installatie ontvang je bericht over welke gegevens van je nodig hebben om dit (gratis) voor je uit handen te nemen.

Wanneer moet ik betalen?

Je betaalt uiterlijk 5 dagen voor de installatie van je systeem. Je hoeft dus niets voorafgaande aan de schouw te betalen. 

Als ik de zonnepanelen wil financieren, kan ik ze dan vervroegd aflossen?

Absoluut! Als je de jackpot wint, of om een andere reden eerder wilt aflossen dan kan dat boete vrij, wij betalen de eventuele meerkosten.

Moet ik altijd zelf betalen?

Een deel van onze klanten kiest ervoor om de zonnepanelen te financieren. Wij zijn zelf geen bank, maar hebben een partnership met Leenattent. Leenattent gaat voor jou op zoek naar de financiering die bij je past, met natuurlijk een zo laag mogelijke rente. 

Leenattent bestaat al sinds 1983 en heeft dankzij deze jarenlange ervaring sterke samenwerkingen opgebouwd met verschillende partijen. Zo kunnen ze ook het beste aanbod voor jou formuleren. 

Wat is salderen?

Zonnepanelen leveren alleen overdag energie op, terwijl je gebruik waarschijnlijk voornamelijk in de ochtend en avond hoog is. Ongebruikte zonne-energie wordt weer teruggeleverd aan het net. Jouw teruglevering en je afname mogen tegen elkaar afgestreept worden, dit heet salderen. Je mag net zoveel stroom salderen als dat je verbruikt.

Hebben jullie mijn betaling ontvangen?

Zodra je betaling is verwerkt door onze administratie ontvang je een betaalbevestiging per mail. 

GARANTIES

Klik op een vraag voor het antwoord

Welke garanties bieden jullie?

De allerbeste garantie is kiezen voor kwaliteit. Iedereen heeft wel eens een goedkoop product gekocht dat verkeerd heeft uitgepakt. Een kwalitatief product, van een goed merk geeft rust. Ons aanbod bevat uitsluitend premium producten.

Vermogensgarantie
Vermogensgarantie houdt in dat het vermogen van een paneel niet achteruit gaat dan de opgegeven garantieperiode. De vermogensgarantie bepaalt het recht op vergoeding wanneer een paneel achteruit gaat.

Productgarantie
Elke onderdeel van de installatie kent een eigen product garantie. De productgarantie wordt gedekt door de fabrikant van het product. Wanneer een product defect raakt tijdens de garantieperiode, moet de fabrikant de zorg dragen voor herstel of vervanging.

Installatiegarantie
Installatiegarantie houdt in dat ieder defect tijdens de gegeven periode, kosteloos gerepareerd wordt door Zelf Besparen. De garantie vervalt wanneer er na installatie wijzigingen worden aangebracht door een andere partij of derden.

Opbrengstgarantie
We berekenen vooraf wat je systeem gaat opwekken. Wordt de beloofde productie niet behaald? Dan betalen wij het verschil. Voorbeeld: we beloven 3500 kWh productie, het systeem wekt 3200 kWh op, het verschil van 300 kWh wordt * €0,24 uitgekeerd.

Worden panelen gerecycled?

Recyclen is helemaal van deze tijd, en goed ook. Recyclen betekent meehelpen aan het groener maken van de aarde.  Zonnepanelen bevatten goed recyclebare materialen. Maar hoe wordt een zonnepaneel nou gerecycled?

Oude zonnepanelen kunnen worden gerecycled bij een milieustraat in de buurt. Daarnaast zijn een groot aantal zonnepanelen producenten lid van PV Cycle. PV Cycle is een Europese non-profit organisatie die gespecialiseerd is in de recycling van zonnepanelen, batterijen en omvormers. Deze stichting houdt zich bezig met het milieuvriendelijk verwerken van oude zonnepanelen en omvormers.

Hoe worden zonnepanelen gerecycled? Dit wordt gedaan door alle bruikbare onderdelen te scheiden. Dit bevat 96% van het volledige paneel wat uiteindelijk hergebruikt wordt.

Waar vind ik jullie garantievoorwaarden?

Onze garanties worden nader toegelicht op deze kennisbank pagina. Wil je meer weten, kijk dan eens op: https://zelfbesparen.nl/zonnepanelenav/.

Zijn zonnepanelen brandveilig?

Een zonnepaneel kan volgens twee standaarden worden beoordeeld op de mate van brandwerendheid. De klassen lopen van A (beste) tot C (slechtste). Bij Zelf Besparen kiezen we uitsluitend voor zonnepanelen die A klasse scoren.

  Moet ik zonnepanelen schoonmaken?

  Zonnepanelen hebben geen onderhoud nodig. Dat komt omdat het systeem al een mooi glad geheel is zonder bewegende en/of uitstekende onderdelen. Zonnepanelen worden niet vies worden. Dit komt door de hellingshoek, want de panelen worden altijd schuin gelegd, en door het materiaal, namelijk gewalsd glas. Bij elke regenbui zullen de panelen dus automatisch schoongespoeld worden. 

   Wat als jullie failliet gaan?

   Je wilt de zekerheid dat de investering voor zonnepanelen goed voor elkaar is. Een leverancier die is aangesloten bij SGZE biedt die zekerheid. 

   Aangesloten leveranciers hebben minimaal een jaar ervaring met het leveren en installeren van zonnepanelen, hebben aantoonbaar gemaakt dat ze hun financien op orde hebben en onderschrijven de voorwaarden die de stichting stelt aan haar leden.

   Als je een aangesloten leverancier inschakelt bent je zeker van het feit dat in geval van faillissement van de leverancier de stichting uw aanbetaling garandeert. Je hebt dus geen financieel nadeel. 

   Wij zijn trots deelnemer van SGZE.